top of page

Kerstdiner 2021 - Een verrassing van verschillende smaakcombinaties

  • Erik Hoogenraad
  • 28 dec 2021
  • 2 minuten om te lezen

Dit jaar hebben we 2e Kerstdag uitgekozen om iets bijzonders te maken. We hebben even overwogen om, net als zowat iedereen, te gaan gourmetten. Dat hebben de kinderen wel gedaan, wij hebben besloten toch maar wat op de braai te maken. Het resultaat zie je op onderstaande foto, daarna een beschrijving van alle onderdelen.




ree


Als eerste de kalkoen. Een pekel gemaakt van water, zout, basterdsuiker, azijn, appelsap, steranijs, wat verschillende kruiden en specerijen, tabasco en voldoende Bourbon. Daar de kalkoen mee geĆÆnjecteerd en daarna nog 48 uur in laten staan. Voordat de kalkoen op t vuur ging, een botermengsel gemaakt van boter, bourbon, ahornsiroop en peper. Het vel van de borst los gesneden en een deel van dit smeersel tussen het vel en het vlees gedaan zodat de kalkoen lekker mals zou blijven. De rest van het smeersel over de kalkoen gesmeerd en daarover een BBQ-rub. Als laatste zo'n 4 uur op de braai met indirecte verhitting.


ree

ree

ree


Rechts van de kalkoen ligt de stuffing, hebben we deze keer niet in kalkoen gedaan maar afzonderlijk geserveerd. In veel van de bijgerechten zitten cranberry's, in deze stuffing ook, en bleekselderij, appel, ui, knoflook, witte wijn en calvados, walnoten, en wat kruiden en specerijen. De dag van tevoren al gemaakt, voor het serveren nog een half uurtje in de oven.


Links van de kalkoen ligt een sinaasappel cranberry chutney, met daarin uiteraard weer de cranberry's, maar ook de sinaasappel zowel het vruchtvlees als de schil. wat appelciderazijn erbij, steranijs en veel kruiden en specerijen. Ook een dag van te voren gemaakt en besloten het er koud bij te serveren, waardoor er zowel qua temperatuur als smaak wat fris bij het diner zat.


De stoofperen zal iedereen wel herkennen :)


Rechtsvoor is een pompoen puree.(Ash baked pompoen puree) De pompoen eerst gegaard op de braai, bare grilling, waardoor de binnenkant zacht werd.


ree

Het vruchtvlees eruit halen, pureren en wat maple syrup erbij, geroosterde pijnboompitten er door en smullen maar.
















Links voor ligt wat uiteindelijk een heerlijke verrassing bleek te zijn, een Sweet potatol casserole.


ree

Zoete aardappels gepoft in zonnebloemolie en daarna gepureerd. Beetje kruiden en specerijen erbij en in de ovenschaal. Daarover havermout, pecan noten en bijna niet te herkennen, marshmallows. Dit een half uurtje in de oven, was buitengewoon smakelijk. Deze gaan we vast nog eens maken :) was de favoriet van Nicol.


Ā 
Ā 
Ā 

Opmerkingen


bottom of page